HD ED Index – Staffordshire Bull Terrier

Igår kunde man läsa överallt på internet om att SKK beslutat att HD ED index skall införas på rasen Staffordshire Bull terrier men även engelsk spaniel, cocker spaniel, hamiltonstövare, newfoundlandshund med många fler. Eftersom den större massan av Svenska Staffordshire Bull Terrier Klubbens medlemmar motsatte sig detta tog SKK ett eget beslut med att inför Index även för Staffen, SKK är i slutändan ansvarig för alla raser och dess hälsa, det är ett viktigt beslut från deras sida.

Här kan man läsa det som många medlemmar skrivit samman för att vi inte skulle införa HD Index i rasen:
http://media.ssbtk.se/2013/09/staffordshire-bullterrier-index.pdf

Hur ställer vi oss till HD Index på Veilabakken? Jag tror att det är ganska enkelt att räkna ut att vi är enormt glada över beslutet som SKK tog.

Jag ser fram emot januari 2018 när det införs! 🙂

Varför tycker jag att det är bra? Först och främst är det oerhört viktigt att vara medveten om att det är bara ett av många verktyg inom avel, precis som BPH/MH, precis som utställningar så är det för mig bara ett verktyg inget mer. Så länge man är medveten om att det enbart är ett verktyg och att man även kan använda de olika verktygen på rätt sätt har vi inget att oroa oss för. Problemet blir när ett verktyg blir svart/vitt. När det finns de som tror att ett verktyg är allsmäktigt. Detta måste vi alla samarbeta för att sprida kunskap om tycker jag. Men framförallt att läsa på så mycket som möjligt om HD Index.

Jag som har som mål att bara avla på HD ED fria djur har enormt stora problem att hitta  avelsdjur till mina tikar. Inte för att det inte finns många fria avelsdjur, det är åtminstone lite mindre än 50% som är friröntgade där ute.

Men det är så oerhört viktigt att ta hänsyn till fler saker, vilken mentalitet har de? Allergier? Kroppskonstruktion? Det finns många andra sjukdomar att ta hänsyn till. Framförallt ska passa min tik och täcka hennes brister….

Patella och ögon är än så länge inte ett problem inom rasen men även det är något man gärna vill ha koll på. De skall förutom att de är friska ska de vara rastypiska i temperament och exteriört. Jag tycker att man ska kunna se att det är en Staffe (behöver inte vara en champion eller liknande det är inte det viktigaste för mig).

Men plockar man bort nästan 50% av avelsbasen när man letar hane, då blir det tajt.. Faktiskt ganska svettigt tycker jag. Säg att hälften av dem har dålig mentalitet/allergier/Andra allvarliga sjukdomar då har jag bara 25% kvar. Säg att hälften av dem är antingen släkt med mina hundar eller är starkt från en viss linje – redan där kommer rasens genetiska variation att minska, Min variation på gener i min uppfödning dras markant åt, och vem vet då vad som kommer att dyka upp? Nya rassjukdomar? Inavel eller så kallad linjeavel är något jag vill undvika i den mån som går.

Det finns alltså inga hundar kvar att avla på till slut….

Därför är jag så enormt glad över HD Index, detta ger mig möjligheten att kanske hitta en hane som jag aldrig någonsin skulle kunna tänka mig att använda utan det verktyget. Som kanske har t.ex. C-höfter eller en 1:a på armbågen.

Jag är uppriktigt sagt så glad och omfamnar HD Index från hela mitt hjärta.

Målet är ändå att föda upp friska hundar och det är jag övertygad om att alla som sysslar med uppfödning vill, man önskar varenda liten valp det bästa här i livet. Sen hur vi alla når dit, är på olika sätt och med olika prioriteringar så klart. Jag är enormt tacksam över uppfödare som inte har samma prioriteringar som jag har, de skapar ju individer som jag kan använda i framtiden för att kanske kunna stärka en svaghet jag har i min avel. Allt för en så komplett Staffordshire Bull Terrier som möjligt.

Omfamnar SKK’s beslut!

/Therese Dahlgren
Veilabakkens Kennel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *